Nyhet

Cykling i Provencemed Avignon, Roussillon och Les Baux

Apollo i samarbete med
Som en del i TEMAs 50-årsjubileum har vi blåst nytt liv i en av våra mest omtyckta resor – Cykling i Provence. Under blomstrande lavendelsäsong får vi uppleva dofterna, färgerna, smakerna och känslorna som bara finns i Provence. I vackert skiftande landskap besöker vi världsarv och vindistrikt, äter picknick i det gröna, myser på marknader och provar både vin och olivolja.

HÖJDPUNKTER

  • Lavendelfälten
  • Luberons nationalpark
  • Vindistriktet Chateuneuf de Pape
  • Sägenomspunna Les Baux
  • Den franska maten

RESFAKTA

Länder: Frankrike

Typ av resa: Cykelresa - svårighetsgrad 2, medel

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 14-18 personer

Visum krävs: Nej

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris SEK Platser kvar
2022-06-16 8 dagar Cykling i Provence Köpenhamn 24 420 2 st Boka
2022-06-16 8 dagar Cykling i Provence Stockholm 24 405 6+ st Boka
2022-06-16 8 dagar Cykling i Provence Göteborg 24 600 2 st Boka
2022-06-23 8 dagar Cykling i Provence Köpenhamn 24 420 4 st Boka
2022-06-23 8 dagar Cykling i Provence Stockholm 24 405 6+ st Boka
2022-06-23 8 dagar Cykling i Provence Göteborg 24 600 2 st Boka

I alla våra resor ingår

  • Svensktalande TEMA-reseledare
  • Noga utvalda flyg & hotell
  • Utvalda måltider
  • Inträden enligt program
  • Trygghet genom resegaranti

Viktigt om resan

Dagsprogram
Sommar 2021

Dag 1. Ankomst Marseille
Välkommen till Frankrike. På flygplatsen i Marseille möter TEMA:s reseledare upp med bussen som ska ta oss till anrika Avignon där vi bor resans första två nätter. Resten av dagen står till eget förfogande och vi rekommenderar en promenad i Avignons historiska stadskärna med bland annat påvepalatset och Saint Benezet-bron. På kvällen möts vi igen för en gemensam välkomstmiddag på lokal restaurang.


Dag 2. Chateuneuf-du-Pape – Roquemaure (ca 40 km)
Efter frukost får vi våra cyklar och vår egen mekaniker gör nödvändiga justeringar för att alla ska få en bekväm resa. Sedan är det dags att trampa iväg på vår första tur, som först tar oss till ön De Barthelasse inklämd mellan två grenar av Rhône-floden. Vi cyklar på små landsvägar längs åkermarker med gamla lantgårdar och odlingar av alla de slag. 

Vidare norrut bjuder landskapet på ett lätt uppförslut och vi ankommer snart vindistriktet Cotes du Rhônes kanske mest berömda by – Chateauneuf deu Pape. Vi avnjuter en vinprovning på en lokal vingård följt av resan första picknick-lunch.

Eftermiddagens cykling fortsätter mot Roquemaure och sedan tillbaka till Avignon. Kvällen står till eget förfogande.


Dag 3. Grottes de Thouzon – Isle-sur-la-Sorgue (ca 50 km)
Vi lämnar Avignon på en liten cykelväg som går längs floden och ut ur staden. En kort uppförsbacke tar oss till byn Jonquerettes och sedan vidare ner i dalen. Här väntar ett besök på berömda Grottes de Thouzon, ett stort grottsystem som upptäcktes 1902 och som bjuder på en imponerande uppsättning stalagmiter, stalaktiter och så kallade skorstenar. 

Turen fortsätter mot Isle-sur-la-Sorgue, staden som formligen är en ö och där inga försvarsmurar någonsin varit nödvändiga. Isle-sur-la-Sorgue är på alla sidor omgiven av Sorgue-flodens klara vatten. Idag räknas staden som regionen Provence huvudstad för antikhandlare, vilket lockar hit människor från hela världen. Ursprungligen var det en enkel fiskeby vars många kanaler bland annat givit upphov till smeknamnet "Lilla Venedig". Isle-sur-la-Sourge blir vår bas de närmaste tre nätterna.


Dag 4. Robion – Oppéde-Le-Vieux – Fontaine-de-Vaucluse (ca 45 km)
Dagen inleds med mingel bland lokalinvånarna och besök på den stadens marknad. Här får du gott om tillfällen att prova och köpa lokala råvaror – färska aprikoser, körsbär, ost, honung och mycket mer.

Cykla ska vi självklart också göra idag, till den mystiska källan i Fontaine de Vaucluse. Vi följer små landsvägar omgivna av områdets många frukt- och grönsaksodlingar. Väl framme i Fontaine de Vaucluse väntar lite avkoppling och en typisk provensalsk lunch, innan vi återvänder mot Isle-sur-la-Sorgue.

För den som vill unna sig lite extra aktivitet den här dagen, finns möjlighet att ta en 2-timmars kajaktur på Sorgue-floden. Ingår inte i det ordinarie programmet och organiseras och betalas därför på plats.


Dag 5. Gordes – Roussillon (ca 53 km)
Gordes blir ofta omnämnd som en av de vackraste byarna i hela Frankrike. En medeltida skönhet som aldrig gör besökaren besviken med sina hus och andra byggnader till synes uppflugna på de gröna sluttningarna.

Imponerar gör också Roussillon där det ligger ovanpå en av jordens största ockra-fyndigheter. Här är alla hem målade i de röda, orangea och gula nyanser som hittas i det närliggande stenbrottet – en stark kontrast till de omgivande pinjeträdens djupgröna färger och himlens blå.

För den som vill går det att göra ett färgglatt besök i det övergivna stenbrottet (ca 30 min-1 tim). Entrékostnaden är ca 3 euro och betalas på plats. 


Dag 6. Saint-Remy-de-Provence (ca 40 km)
Idag lämnar vi Luberons berg bakom oss och cyklar mot Alpillerna (Les Alpilles, även kallade "De små Alperna"). Vi följer äpple- och päronodlingarna på vår väg mot staden Cavaillon, där vi får tampas med lite lokaltrafik. Snart har vi dock passerat Durance-floden och landsvägarna är tillbaka, kantade med sina små byar.

Vi gör ett besök i en av dessa byar, Eygalières, och tittar närmare på de gamla stenruiner som kröner platsen. Efter Eygalières väntar en vacker, men något stenig, sträcka inklämd mellan de imponerande kalkstensklipporna.

Så småningom når vi Saint Remy, en livlig stad med artistisk flärd, där vi ska bo under resans två sista nätter. Resten av dagen står till eget förfogande. För lunch och middag finns ett stort utbud av caféer och restauranger att välja bland. Bland rekommenderade aktiviteter är ett besök på St Paul de Maussole där Van Gogh spenderade sin mest kreativa period och de romerska ruinerna från 600-talet före Kristus.


Dag 7. Les-Baux-de-Provence (ca 42 km)
Efter frukost tittar vi till den lokala marknaden, en av de största i hela regionen. Vi cyklar sedan runt den västra delen av Alpillerna och besöker kapellet St. Gabriel från 1100-talet, samt städerna Fontvielle och Maussane. Höjdpunkten blir sedan vår klättring upp mot bergets hjärta och den magnifika byn Les Baux, med sitt svindlande läge till synes hängande på ett klipputsprång. Här äter vi lunch tillsammans innan återfärden till Saint Remy, som till största delen blir en lång och skön utförslöpa. 


Dag 8. Hemresa.
Cykelresan är slut för denna gång och vi hoppas att många fina minnen följer med hem. Efter en sista frukost går bussen mot flygplatsen i Marseille. Vi önskar trevlig hemresa och hoppas på ett snart återseende.

Viktigt om resan

OM CYKLINGEN

För vem passar resan?
Mestadels cykling på asfalt och grusvägar. Landskapet är kuperat och flera av byarna vi besöker ligger uppe på kullar. Räkna därför med en del backar och stigningar. Passar fritidscyklisten som trivs med att sitta i sadeln och upplever sig vara i bra form.

Är du osäker på din fysiska nivå eller bara vill ha en lättare cykling rekommenderar vi att du hyr en elcykel mot en extra kostnad. Ett bra alternativ också om du reser med någon som har mer träning och cykelvana.


Obligatorisk utrustning
- Bekväma och väl ingångna skor för cykling och promenad (inga öppna skor vid cykling)
- Lättpackat regnplagg
- Fleece/tröja för mornar och kvällar
- Cykelhjälm, ta med egen för bästa passform


Vi rekommenderar
- Cykelglasögon/solglasögon
- Cykelhandskar
- Gel-sadel eller cykelbyxor
- Liten ryggsäck
- Vattenflaska
- Solkräm


Om cyklarna
- Flerväxlade hybridcyklar med handbroms (ej fotbroms).
- Finns i olika ramstorlekar beroende på längd.
- Utrustade med cykelväska och hållare för vattenflaska.
- Elcyklar finns mot en extra kostnad på 1800 kr per person.


För dig som vill använda cykelskor rekommenderar vi att du tar med dig egna SPD-pedaler som kan monteras på plats.


Viktigt att veta
Vänligen uppge din längd vid bokningstillfället, detta för att vi ska kunna ta fram en cykel som passar dig. Din längd fyller du i på ”Min resa”. Notera att vi behöver få in denna information snarast efter bokning, men absolut senast en månad innan avresa.

Bagaget transporteras med buss mellan hotellen. Högst ett bagage per person på max 20 kg.

Följebil finns för assistans vid punkteringar och eventuella andra problem som kan uppstå med cyklarna. I bilen fraktas reservcyklar och vatten som kan fyllas på under cykelturerna, samt plats för några personer att åka med om någon sträcka skulle kännas för tung.


Cyklingen dag för dag
Vissa av dagarna kan komma att få delvis ändrad resrutt, beroende på väder och vind.

Dag 1. Ankomst till Marseille i Frankrike. Transfer till Avignon, ingen cykling.

Dag 2. Avignon – Chateauneuf-du-Pape – Roquemaure – Avignon. Cykling ca 40 km.

Dag 3. Avignon – Grottes de Thouzon – Isle-sur-la-Sorgue. Cykling ca 50 km. 

Dag 4. Isle-sur-la Sorgue – Robion – Oppéde-Le-Vieux – Fontaine-de-Vaucluse – Isle-sur-la-Sorgue. Cykling ca 45 km.

Dag 5. Isle – Gordes – Roussillon – Isle. Cykling ca 53 km.

Dag 6. Isle – St Remy. Cykling ca 40 km.

Dag 7. St Remy – Les Baux – St Remy. Cykling ca 42 km.

Dag 8. Transfer till flygplatsen och hemresa.


ÖVRIG INFORMATION

I grundpriset ingår
Flygresa tur och retur Skandinavien - Marseille. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.


Valuta
Euro (EUR). De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butikerna. Uttagsautomater finns. För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.


Dricks
Dricks ingår ej i resans pris. TEMAs reseledare samlar in 25 EUR per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider, med mera.


Klimat
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns på bland annat yr.no, bbc.com och cnn.com.

Hotell/boende

Andra Cykelresor

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg tur och retur
• Samtliga övernattningar
• 7 frukostar
• 5 luncher (2 picknick)
• 2 middagar
• 1 vinprovning
• 1 avsmakning av olivolja
• Cykelhyra
• Följebil
• Transporter enligt program
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Flygresa till Marseille. Transfer till Avignon, ca 1 timma. Två övernattningar på hotell i Avignon. Middag ingår.

Dag 2
Cykling till Chateuneuf du Pape och Roquemaure, ca 40 km. Höjdskillnad +/-150 meter. Frukost och lunch ingår.

Dag 3
Cykling till Grottes de Thouzon och Isle sur la Sorgue, ca 50km. Frukost och lunch ingår. Tre nätter på hotell i Isle sur la Sorgue.

Dag 4
Cykling till Robion, Oppéde Le Vieux och Fontaine de Vaucluse, ca 45 km. Höjdskillnad +/-250 meter. Frukost och lunch ingår.

Dag 5
Cykling från Isle sur la Sorgue till Gordes och Roussillon, ca 53 km. Höjdskillnad +600/-400 meter. Frukost och lunch ingår.

Dag 6
Cykling från Isle sur la Sorgue till Saint Rémy de Provence, ca 41 km. Höjdskillnad +/-200 meter. Frukost och lunch ingår. Två övernattningar på hotell i Saint Rémy.

Dag 7
Cykling Les Baux de Provence, ca 42 km. Höjdskillnad +/-400meter. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 8
Buss till flygplatsen i Marseille, ca 1 timma. Avresa mot Skandinavien. Frukost ingår.

Andra Cykelresor