Nyhet

AzorernaDen gåtfulla arkipelagen

Apollo i samarbete med
Redan de gamla grekerna lär ha varit på Azorerna liksom katalanska sjöfarare under 1300-talet. Det sjunkna Atlantis finns också med. Historierna är många och fakta beblandas med myter och legender. Med säkerhet vet vi i alla fall att öarna började befolkas redan under 1400-talet av portugiserna och under flera århundraden efter upptäckten av Amerika kom Azorerna att spela en viktig roll för sjöfarten mellan kontinenterna. TEMA har tidigare erbjudit resor till Azorerna. Nu, i samband med att vi fyller 50 år, kommer denna innehålls- och upplevelserika resa åter.

HÖJDPUNKTER

 • Staden Angra
 • Valskådning på Pico
 • Vinodlingarna på Pico
 • Vulkankratern Furnas
 • Sjöarna i Sete Cidades

RESFAKTA

Länder: Portugal

Typ av resa: Rundresa

Reslängd: 12 dagar

Gruppstorlek: 18-24 personer

Visum krävs: Nej

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris SEK Platser kvar
2021-10-07 12 dagar Azorerna Stockholm 23 990 Förfrågan
2021-10-07 12 dagar Azorerna Köpenhamn 24 190 Förfrågan

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti

Viktigt om resan

Dagsprogram
2021

Dag 1 – Avresa till Azorerna via Lissabon.
Även om Azorerna tillhör Portugal, kan de på grund av sitt läge inte anses tillhöra någon världsdel. Arkipelagen ligger så pass långt ut i Atlanten att någon färjetrafik mellan fastlandet och öarna idag inte är något alternativ för passagerartransporter. Hit kommer man med flyg. Några reguljära färjelinjer mellan övriga öar – förutom ett par undantag – är inte heller aktuellt på grund av de stora avstånden.
Efter uppehållet i Lissabon flyger vi direkt till Terceira, dit vi anländer sent under kvällen.

Känslan av att befinna sig på en unik och annorlunda plats på vår jord infinner sig genast. Dofterna och ljuset. Azorernas folk och kultur, näringar och natur är temat för denna resa.

Avståndet till Europa är cirka 1500 km och till Amerika 4000 km. Men det beror lite på hur man mäter. Arkipelagen har ett stort omfång. Från Santa Maria i öster till Flores längst bort i väster är det mer än 600 km. Faktum är att Flores och Corvo ligger på den amerikanska kontinentalplattan och övriga 7 öar på den europeiska.

Portugiserna, som i början av 1400-talet landsteg på öarna tyckte sig känna igen sitt hemlands duvhökar och döpte arkipelagen efter dessa, Açores. Senare upptäckte man att det inte var hökar utan ormvråkar. Öarna var dock redan döpta.

Azorerna är egentligen vulkankäglor på jordens väldigaste bergskedja, Atlantryggen. De har således stigit upp ur havet, men redan under medeltiden gick rykten om att öarna skulle vara rester av den kontinent som på en dag och en natt försvann i världshavets djup – Atlantis.

Under resan kommer vi att uppleva några av denna gåtfulla arkipelags största sevärdheter som omfattar allt mellan geologi, marinbiologi, botanik, mänskliga umbäranden och migration.

Framme i Terceira väntar buss och efter en kort transfer checkar vi in på hotell i Angra de Heroismo.

Dag 2 – Unik hamn i Atlanten
Efter frukosten inleder vi den första rundturen på ön Terceira, som med sina drygt 400 km2 är det den tredje största ön. Endast öarna São Miguel och Pico är större. Det är okänt när Terceira upptäcktes, men under 1400-talet började portugiserna befolka ön.

Azorerna brukar delas in i tre geografiska grupper: de östra, de centrala och de västliga. Terceira tillhör den centrala ögruppen som utgörs av 5 öar. Under 1500- och 1600-talet, närmare bestämt mellan 1580 och 1640, kom Terceira att spela en viktig roll som administrativt centrum för den spanska och portugisiska sjöfarten till och från den nyupptäckta kontinenten i väster. Enorma rikedomar landade i Angra och lastades om här innan frakten gick vidare till Spanien och Portugal. Även människohandeln av afrikanska slavar passerade Angra.

Dagens rundtur ger en omfattande bild av Terceiras samhällen och öns skiftande landskap. Vi besöker två utsiktsplatser: från Pico das Cruzinhas har vi ett storslaget panorama över huvudstaden Angra, dess omgivningar och senare från utkiken från Serra do Come njuter vi av det vackra lapptäcket i gröna och gula nyanser av odlingar som täcker en stor del av ön. Överallt längs vägen finns små märkliga kapell som liknar inbyggda altartavlor. Dessa får vi höra mera om under dagen.

Lunch ingår idag och serveras under rundturen. Under resans gång kommer vi få smaka på lokala specialiteter.

De azoriska öarna är fulla av märkliga geologiska skapelser, som för de första människorna som slog sig ner här var både skrämmande och vördnadsväckande. Här har gudomliga krafter härjat. Precis som på Island är vulkanutbrott och jordbävningar en viktig del av befolkningens historia och kultur.

Sen eftermiddag är vi tillbaka i Angra och kvällen är ledig för egna  aktiviteter.

Dag 3 – Världsrvet Angra do Heroismo
Dagens program handlar om världsarvet Angra do Heroismo som vi besöker till fots. Angras betydelse som transatlantisk hamn och språngbräda till den nya världen lockade inte bara äventyrare och allsköns sjöfolk utan också adel och kungligheter. Katolska kyrkans heliga män var inte sena med att följa efter. Som mest fanns det nio kloster och det var också här man etablerar den katolska kyrkans huvudsäte med katedral och biskop. Under några sekler skapas en osannolik liten kosmopolitisk stad mitt ute i Atlanten med imponerande byggnader och torg.

1980 utsattes de centrala öarna för en destruktiv jordbävning som ödelade en stor del av öns byggnader och infrastruktur. Många människor förolyckades, men viljan att bygga upp och återställa den historiska stadskärnan ledde till att man lyckades få världsarvsstatus 1983 och hjälp att restaurera detta unika historiska och kulturella arv. Idag är Angra en av Azorerna huvudstäder. Här har man lagt den lagstiftande delen och Högsta domstolen har sitt säte just här. De andra två huvudstäderna är Horta på Faial och Ponta Delgada på São Miguel som båda besöks under denna rundresa.

Efter lunch och lite ledig tid tar vi oss till Lajes, där flygplatsen ligger, för en kortare flygresa på 30 minuter till ön Pico, den näst största av arkipelagens nio öar. Pico är kanske den mest imponerande ön med sin jättelika, kraftfulla och dominanta vulkankägla som reser sig hela 2 351 m ö h. Befolkningen på Faial, ön mittemot, tittar regelbundet bort på denna väldiga gestalt för att se om vädret kommer att förändras. I molnbildningen kring vulkantoppen kan man förutspå de närmaste dagarnas väder. Trots sin storlek, är ön glest befolkad på grund av utvandringen. Migrationen till USA har varit mycket stor, framför allt till Massachusetts och för att vara mera exakt, till New Bedford en dryg timme söder om Boston. Toronto är en annan stad med ansenlig portugisisktalande befolkning. I USA lever det faktiskt fler azorianer än på själva Azorerna. Migrationstemat, som gäller hela befolkningen på alla öar, är en dominant del av människornas vardag och verklighet. Det finns antagligen ingen öbo som inte har nära släkt i USA.

Vid ankomst till Pico väntar en kort transfer till huvudorten Madalena, där vi checkar in på hotell. Resten av dagen och kvällen är ledig för egna aktiviteter.

Dag 4 – Valar och delfiner
Idag står val- och delfinskådning på programmet, om havet och vädret tillåter förstås. I havet kring Azorerna lever hela 28 arter av valar och delfiner. 15 av dessa ses relativt ofta beroende på årstid. Störst är blåvalen som kan bli över 30 meter lång, och minst är tygeldelfinen på 1,5 – 2,5m.

Bussen tar oss till Lajes do Pico, som ligger på sydsidan av ön. Lajes var en av de viktigaste hamnarna på Pico för valjakten, som kulminerade under andra världskriget, då behovet av det dyrbara valfettet var stort inom krigsmaskineriets finmekanik.

I Moby Dick omnämns de oförvägna azorianska valfångarna, kända för sitt mod. Historierna och valarna finns kvar, men valkokerierna ligger öde och valjakten har upphört. Här finns idag ett intressant museum över valjakten med fokus på människorna och hantverket, som vi kommer att besöka senare. Däremellan hinner vi med en trevlig lunch.

Tillbaka till hotellet under eftermiddagen. Resten av dagen är ledig för egna aktiviteter.

Dag 5 – Ledig dag

Idag erbjuder vi en ledig dag för egna aktiviteter. Här finns fina havsbad för de som vill simma i det kristallklara och rena vattnet. Vattentemperaturen är behaglig större delen av året. För de som vill testa något annat kan vi erbjuda simning med delfiner eller en vulkanvandring på Picos högre delar. Se under Viktigt om resan för mer information om dessa utflykter.

Dag 6 – Ryske Tsarens favoritvin
Landskapet på Pico är egenartat, både med frodig vegetation och svart lava. Idag tar vi en närmare titt på de vinodlingar som numera fått världsarvsstatus. På portugisiska kallas odlingarna för Criação Velha, vilket betyder de gamla odlingarna. Området karaktäriseras av rundade murverk av lavasten vars väggar skyddade de så kallade verdelhodruvorna mot de ofta mycket kraftiga vindarna. Under 1800-talet var picovinerna mycket uppskattade runt om i det aristokratiska Europa. Vinets ädla boqué avnjöts bland annat på det ryska hovet i Sankt Petersburg. Under 1900-talets senare hälft degraderades vinproduktionen till en lokal angelägenhet – vinlöss, världskrig och utvandring spelade sin roll – och vinets storhethetsperiod var ett minne blott. Men nu har den tagit fart igen med seriös produktion av kvalitetsviner.
Vi gör en fascinerande vandring bland murverk och vinstockar och avslutar dagens besök med vinprovning och lunch. Efter lunchen lämnar vi Pico och tar färjan över till nästa ö, Faial och staden Horta, där vi övernattar de kommande två nätterna.

Efter ankomsten till hotellet gör vi en kortare orienteringspromenad i Horta. Här finner vi en förfinad 1700- och 1800-talsarkitektur i kyrkor och kapell. Hamnen i Horta är, för seglarfolk, en av de mest berömda i världen. Den är en självklar anlöpshamn för atlant- och jordenruntseglare från hela världen.

Café Sport eller Peter’s Café, som den även kallas, är den självklara träffpunkten för seglarna. Här besöker vi det sevärda Scrimshaw Museum, vars samling av snidade och graverade valtänder är unik.

Att promenera nere i gästhamnen är som att gå på vernissage. Det är numera tradition och vidskepelse att alla seglare måste måla sina båtars symboler, vilket ger dem fortsatt lycklig resa. I hamnen gungar allt från enmastade segelbåtar till tonfiskefartyg, vilket bidrar till Hortas speciella atmosfär.


Kvällen ledig för egna aktiviteter.

Dag 7 – En skapelseberättelse

Dagens utflykt på Faial för oss genom ett blomstrande småjordbrukslandskap fram till Cabeço Gordo, 1,043 m ö h. Härifrån har vi, om vädret tillåter, utsikt över hela ön som endast är 173 km2 stor. Vi återfinner här, liksom på de övriga öarna, vulkaniska bergsformationer med säregna, utslocknade kratrar, några är enorma och tillräckligt stora för att hysa hela samhällen som på ön São Miguel.

Faials krater är 2 km i diameter och 400 m djup med ett ymnigt slösande och ständigt grönt växtliv, som under några månader förskönas av linjer med ljusblå hortensia. Sammanfattat med den ständigt skymtande djupblå Atlanten ger detta en känsla av gåtfull skönhet åt övärlden.

Under utflykten kommer vi också till den halvö av aska och lava, som bildades vid vulkanen Capelinhos utbrott 1957–1958, det senaste vulkanutbrottet på Azorerna, då Faial utökade sin yta med över 2 km2.

Tillbaka till Horta under eftermiddagen. Resten av dagen är ledig för egna aktiviteter.

Dag 8 – Metropol i miniatyr
Förmiddagen är ledig fram till avresan till flygplatsen. Flygtiderna varierar, men någon gång mitt på dagen avgår den timslånga flygningen till Azorernas största ö São Miguel och huvudorten Ponta Delgada. Orten är Azorernas kommersiella centrum och öarnas ”ansikte utåt”. Den största och viktigaste hamnen ligger här. De centrala, historiska delarna av staden är välskötta och vackra med sina vitkalkade 1700- och 1800-talsfasader, elegant inramade med svart basalt. Även om den azoriska arkipelagen är iögonfallande grön och blomsterrik året om, så är just São Miguel ett eldorado för blomsterälskaren. São Miguel är en provkarta på jordens alla träd, buskar och växter, hitförda av människor under århundraden samt av fåglar och havsströmmar i form av sporer, kärnor och frön.

Efter incheckning på hotellet gör vi en kortare rundvandring i stadens centrala delar där vi besöker de mest kända attraktionerna inklusive den viktigaste marknadsplatsen.

Kvällen är ledig för egna aktiviteter.

Dag 9 – De Sju Städernas krater

Dagens utflykt ägnas åt São Miguels västliga delar och den största av Azorernas kratrar, Sete Cidades, på vars botten två olikfärgade sjöar breder ut sin osannolika skönhet. Platsen är som hämtad ur sagornas värld. Själva kratern är hela 5 km i diameter och 500 meter djup. Uppifrån utsikten Vista do Rei har vi kunglig utsikt över kratern, sjöarna, den lilla byn och det väldiga havet på andra sidan kraterväggarna.

Där ner i den lilla osannolika byn levde det en kvinna som vägrade gå upp ur kratern på grund av en panikartad rädsla för att se det väldiga havet. Hon var över 80 år när hon påhejad av sina barnbarn vågade sig upp till kraterkanten och fick för första gången se den enorma oceanen. Det här hände för cirka 30 år sedan.


Efter en härlig lunch fortsätter vi att utforska de västliga delarna av São Miguel. Avslutningsvis rundar vi av med ett att hälsa på hos en ananasodlare, vars bortskämda frukter hanteras som spädbarn. Först efter två år är de färdiga för att skördas. Det lär vara de mest exklusiva frukterna i sitt slag. Enligt öborna är det också de godaste i världen. Högsäsongen för försäljningen av ananas är i december och en uppskattad delikatess på julbordet.

På 1800-talet när tropiska sjukdomar ödelade den viktigaste näringen på ön, apelsinodlingarna, sökte man efter nya möjligheter och grödor. Ananasen var en av dessa. Idag är det boskap, mjölkprodukter och turismen som dominerar och är San Miguels främsta inkomstkälla vid sidan av pengarna från de utvandrade släktingarna i Nordamerika.

Dag 10 – Vulkanisk köttgryta och ett svavelosande bad.
Efter frukost lämnar vi hotellet och Ponta Delgada. Längs den södra kustvägen tar vi sikte på São Miguels första huvudstad, Vila Franca. Här stannar vi till för ett historiskt besök till fots. Efter besöket i Vila Franca fortsätter vi upp för vulkanerna och ner i den vackra och unika Furnasdalen. Här finns över 20 källor, några kalla andra heta. Portugals och förmodligen en av världens hetaste hittar vi här. 98º grader celcius.

Först stannar vi till i den övre delen av vulkankratern där den vackra Furnassjön ligger. De idylliska och överraskande omgivningarna gör att man lätt skulle kunna tro att man är någon annanstans än mitt ute i Atlanten.

Vid norra delen av sjön är jordskorpan så het att invånarna har för vana att gräva ner sina kastruller med kött och grönsaker för långkok, så kallad cozido, som på Azorerna är en egen variant av den portugisiska nationalrätten med samma namn. Det blir också cozido till lunch idag på en lokal restaurang i byn Furnas i den lägre delen av denna enorma vulkankrater.

Efter lunch väntar ett besök i en av Europas vackraste botaniska trädgårdar, Terra Nostra som bjuder på en enastående samling av träd, buskar och blommor från alla världens kontinenter.
Möjlighet till bad ges i den enorma bassängen med svavelosande trettiosex gradigt vulkanvatten.


Under returresan till Ponta Delgada tar vi norra vägen tillbaka via de vackra teodlingarna i Gorreana, som varit i bruk sedan 1800-talet och vars teer, som framställs på traditionellt sätt, är av yppersta kvalitet. Vi gör ett besök och får veta mer.


Resten av dagen är ledig för egna strövtåg.

Dag 11 – Eldsjöns skönhet.

Dagens utflykt går till den otroligt vackra sjön Lagoa do Fogo, Eldsjön. Vi vill informera om att det inte alltid är möjligt att se denna spektakulära juvel på grund av vädret. Det gäller i och för sig större delen av öarnas sevärdheter på lite högre höjd, men ännu mera Lagoa do Fogo som är väldigt utsatt av vädrets makter. Skulle det vara så att vädret vill annat så finns det möjlighet att kasta om i programmet och göra utflykten i början av vistelsen på São Miguel. Vädret på Azorerna är ombytligt och kan ändras på några minuter.

Vi tar oss upp till nordsidan och gör vårt första stopp vid de varma källorna vid Caldeira Velha vars överdådiga omgivande grönska påminner om tropisk djungel. Härifrån fortsätter vi sedan upp till 900 m ö h. Eldsjöns läge med havet som fond är verkligen ett sagolandskap. Naturen runt sjön är en av de få platser där man fortfarande kan se ursprunglig vegetation på São Miguel. Sedan de första nybyggarna kom hit för över 500 år sedan, har människornas närvaro förändrat naturen enormt.

Resten av dagen är ledig fram till avskedsmiddagen.

Dag 12 – Hemresa
Ledig tid till fram till avresan till flygplatsen.

Viktigt om resan

I grundpriset ingår
Flygresa till Azorerna t o r, övriga transporter enligt program, del i dubbelrum, måltider enligt dagsprogram, TEMAs reseledning, inträden, samtliga utflykter enligt program, om inget annat anges.

Turistskatt
På vissa resmål och städer i Portugal, har turistskatt införts. Skatten är för närvarande 0,5–2 EUR per natt och per person; beroende på säsong och hotellstandard. OBS, kan komma att ändras. Var och när denna skatt gäller ligger utanför vår kontroll och kan inte inkluderas i priset. Därför betalar varje resenär skatten på plats. Mer information publiceras inom kort.

Valuta
Euro (EUR). De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butikerna. Uttagsautomater finns. För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks
Dricks ingår ej i resans pris. TEMAs reseledare samlar in 50 EUR per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider, med mera.

Klimat
På Azorerna kan klimatet variera kraftigt från dag till dag men också under samma dag. Höjden över havet spelar också roll, där kan vindarna bli mycket starka. Generellt så kan man säga att somrarna är varma och solen kan vara skarp. Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns på bland annat yr.no, bbc.com och cnn.com.

Packa bekväma skor, sommarkläder, badkläder, en varm tröja, vind- eller regnjacka så är man förberedd för alla väder under våra utflykter.


Extrautflykter

Toppvandring:
Vandring till toppen av Pico, 2351 m ö h. Svårighet: medium till svår. Totalt 11  km. Höjdskillnad 1200 m. Vandringen startar på 1236 meters höjd. Pico är en stratovulkan och Portugals högsta topp, dubbelt så hög som alla andra toppar på Azorerna. Vid klart väder kan man se tre av Azorernas nio öar: Faial, São Jorge och Graciosa.

Pris 85 €, inklusive engelsktalande bergsguide, lunchbox. Meddela intresse dag 2 till reseledaren.

Simma med delfiner
Simma med delfiner i öppet hav! Utflykten tar cirka 2 -3 timmar och görs i zodiakbåtar. Är man inte bekväm med cyklop och snorkel ges en kort introduktionskurs i början av utflykten.

Pris: 80 €

Hotell/boende

 • Antal nätter: 4
 • Ort: Ponta Delgada, São Miguel
 • Park Hotel

Kommentarer

Avresa 7 oktober 2021
Denna avresa kommer vi att bo på annat hotell i Punta Delgada, São Miguel. Vi bor på: Hotel Marina Atlantico.

Andra Rundresor

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r
• Samtliga övernattningar
• 11 frukostar
• 8 luncher med dryck (vin, öl, vatten, kaffe)
• 1 middag inklusive dryck som ovan.
• Inträden enligt program inklusive valsafari
• TEMA-reseledare
• 3 inrikesflyg

RESFAKTA

Dag 1.
Skandinavien – Lissabon – Terceira. Två övernattningar på hotell i Angra de Heroismo.

Dag 2.
Heldagsutflykt på Terceira med lunch. Frukost och lunch ingår.

Dag 3.
Terceira – Pico. Stadstur i Angra med lunch. Transfer och flyg till Pico. Frukost och lunch ingår. Tre övernattningar på hotell i Madalena på Pico

Dag 4.
Val- och delfinskådning. Transfer till Lajes do Pico. Valfångarmuseet i Lajes. Frukost och lunch ingår

Dag 5.

Ledig dag för egna aktiviteter. Se förslag i programtexten. Frukost ingår.

Dag 6.

Pico – Faial. Vandring bland historiska vinodlingar. Båtresa till Horta, Faial. Stadspromenad i Horta. Frukost och lunch igår. Två övernattningar på hotell i Horta.

Dag 7.
Heldagsutflykt på Faial. Frukost och lunch ingår.

Dag 8.

Faial – São Miguel. Flygresa till Ponta Delgada. Transfer och stadstur till fots. Fyra nätter på hotell i Ponta Delgada.

Dag 9.
Heldagstur till Sete Cidades med lunch. Besök på ananasplantage. Frukost och lunch ingår.

Dag 10.
Heldagstur till Furnas med lunch. Besök på teplantage. Frukost och lunch ingår.

Dag 11.

Utflykt till Caldeira Velha, Eldsjön och nordkusten. Frukost och avskedsmiddag ingår.

Dag 12.
Avresa till Skandinavien. Frukost ingår.

Andra Rundresor