Sorrentos solgula citronermed Capri, Pompeji och Vesuvius

Apollo i samarbete med
Res till världsarvsklassade Amalfikusten. Frossa i Medelhavets smaker och dofter – flärdfulla badorten Sorrentos citroner med tjocka oljefyllda skal. Upplev såväl charmiga Neapel som den romantiska ön Capri och vulkanen Vesuvius krater. I den historiska staden Pompeji stiger vi in i antikens värld just före katastrofen.

HÖJDPUNKTER

  • Vandring på vulkanen Vesuvius
  • Amalfikustens vackraste byar
  • Pompejis arkeologiska utgrävningar
  • Romantiska Capri
  • Sju nätters boende i Sorrento

RESFAKTA

Länder: Italien

Typ av resa: Rundresa

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 15-19 personer

Visum krävs: Nej

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris SEK Platser kvar
2021-09-04 8 dagar Sorrentos solgula citroner Köpenhamn 25 850 4 st Boka
2021-09-04 8 dagar Sorrentos solgula citroner Stockholm 25 490 6+ st Boka
2021-09-04 8 dagar Sorrentos solgula citroner Göteborg 26 490 4 st Boka
2021-09-11 8 dagar Sorrentos solgula citroner Köpenhamn 22 990 4 st Boka
2021-09-11 8 dagar Sorrentos solgula citroner Stockholm 22 790 6+ st Boka
2021-09-11 8 dagar Sorrentos solgula citroner Göteborg 23 650 4 st Boka

I alla våra resor ingår

  • Svensktalande TEMA-reseledare
  • Noga utvalda flyg & hotell
  • Utvalda måltider
  • Inträden enligt program
  • Trygghet genom resegaranti

Viktigt om resan

Dagsprogram
Avresor 2021

Dag 1. Ankomst Napoli. 
Avresa från Skandinavien till Napoli, där TEMAs reseledare och buss möter. En fascinerande resa leder oss till den vackra Sorrentohalvön där vi på vänster sida av bussen snart ser vulkanen Vesuvius konturer resa sig samtidigt som vi på höger sida kan blicka ut över vattnet och kanske s ön Capri. Den karaktäristiska kustremsa där bland annat Sorrento ligger har världens finaste och godaste citroner. Med start i februari börjar de skördas. Vi checkar in på hotellet där vi bor hela vistelsen.  

Dag 2. Söta citroner. 
Rundresans första dag börjar med ett besök inne i Sorrento. Staden ligger på en bergsplatå med branta stup ned mot havet, och är sedan länge en känd badort som frekventerats av kungligheter, författare och andra celebriteter. Sorrento är vidare en stad för kulturintresserade och alla andra som söker en skönhetsupplevelse utöver det vanliga. I mer än hundra år har Sorrento varit en av Italiens mest omsusade semesterorter. Än idag sitter flärden kvar. Här finns väldoftande delikatessbutiker, kaffeterrasser med rottingmöbler och badbryggor med gammaldags omklädningshytter. Lägg till detta ett charmigt småstadsliv.   

Med buss fortsätter vi längs slingrande vägar ut på Sorrentohalvön. Vart vi än tittar längs kusten ser vi olivlundar och citronlundar. Citronerna känns igen på ett lite knottrigare skal än de vi hittar hemma. Det tjocka skalet är fyllt med olja och riktigt frisk citronsmak.

Efter bussturen äter vi en traditionell söndagslunch på en vin- och bondgård på kullarna ovanför Sorrento. Här sitter vi omgivna av vinrankor, fikonträd, apelsiner och citroner.

I Italien är maten en stor del av kulturen. Men det finns något som är viktigare och det är traditionerna. Att sätta sig ner tillsammans vid ett stort bord och äta en måltid tillsammans, innebär att man tillbringar tid tillsammans med vänner och bekanta. Kasta inte i dig maten. Slå dig ner, luta dig tillbaka och njut av livets goda.

Efter en välsmakande lunch åker vi tillbaka till hotellet.

Dag 3. Vesuvius och Pompeji.
Efter frukost reser vi till berget och vulkanen Vesuvius. Vulkanen som sträcker sig 1 277 meter över havet klassificeras som en stratovulkan och är fortfarande aktiv. På en höjd av 1000 meter går vi av bussen och vandrar upp till kraterkanten. Det var den här vulkanens utbrott år 79 som lade Pompeji och många andra städer i området under aska och pimpsten. Vesuvius har haft hög förekomst av vulkanutbrott, även om lång tid förflyger mellan utbrotten. Det senaste ägde rum 1944. Tänk på att det kan vara märkbart kyligare på den högre höjden, så ta gärna med en tröja eller jacka. 

På eftermiddagen är det dags för ett besök vid Pompejis unika ruiner – en av resans absoluta höjdpunkter. Tack vare utgrävningarna, som började 1748, har vi idag möjlighet att konkret stiga in i antikens värld och få en inblick i romarnas dagliga liv. Vi går på gator och trottoarer som anlades under antiken. Vi ser olika typer av byggnader som tempel, butikslokaler, badhus och bostadshus dekorerade med mosaiker och fresker. Vi återvänder till hotellet.

Dag 4. Capri.
Med buss och båt reser vi från Sorrento till Capri, ön som både är unik och exklusiv. Dramatiska klippor stupar rakt ner i ett azurblått hav och byarna ligger utspridda bland doftande apelsin- och citronlundar.  

Från hamnen reser vi med buss upp till Anacapri för lunch och besök vid Villa San Michele, där den svenske läkaren Axel Munthe byggde sitt livsverk. Anläggningen är uppförd på ruinerna efter den romerska kejsaren Tiberius villa från 20-talet efter Kristus. Från den praktfulla terrasserade trädgården har vi oslagbar utsikt över Capri stad, hamnen och Neapelbukten. I Anacapri gör vi också ett besök i kyrkan San Michele som har ett fantastiskt majolikagolv.

Efter lunch finns egen tid för att strosa i de fina gränderna eller ta en sittlift (ingår inte i priset) upp till berget Monte Solaro. Med buss återvänder vi till hamnen för båtresa tillbaka till Sorrento.

Dag 5. Dag på egen hand. 
Dagen är till eget förfogande. TEMAs reseledare kan ge flera tips på trevliga aktiviteter. Kanske blir det tågutflykt till Herkulaneum, bad i Ischias termalbad eller sköna strövtåg i Sorrento. 

Dag 6. Neapels arkeologiska museum. 
Efter frukost reser vi mot Neapel, Kampaniens huvudstad. Till fots vandrar vi genom det historiska centrumet och äter traditionell pizza! Ett besök på det arkeologiska museet avslutar besöket och det har blivit dags att återvända till Sorrento.  

Dag 7. Amalfikustens bästa.
Dagens utflykt tar oss till Amalfikusten, kanske världens vackraste kuststräcka. Det är lätt att bli mållös av de vackra scenerier vi ser från bussen. Höga bergstoppar, hus som klättrar på sluttningar och mysiga badvikar vid ett blått hav. Amalfi bjuder på en lokal atmosfär längs en huvudgata.I Kvarndalen hittar vi det intressanta pappersmuseet. Under ledig tid rekommenderar vi att ta trapporna upp till Amalfis imponerande domkyrka och besöka något av de mysiga konditorierna nedanför. I Ravello finns också tid att besöka Villa Rufolo för att njuta av utsikten från oändlighetens terrass.  

Dag 8. Hemresa. 
Busstransfer från Sorrento – Capodicchino och Napolis flygplats. Vi säger Arrivederci och på återseende till pastan, pizzan och de solgula citronernas förlovade land!  

Viktigt om resan

I grundpriset ingår
Flygresa Skandinavien - Neapel t/r. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.

Valuta
Euro (EUR). Uttagsautomater finns. De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butiker. För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks
Dricks ingår ej i resans pris. TEMAs reseledare samlar in 30 EUR per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider, med mera. 

Klimat
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns på bland annat yr.no, bbc.com och cnn.com.

Observera
Det är ingen vandringsresa, men vi promenerar ett par kilometer per dag, ofta på ojämn mark i samband med arkeologiska områden, besök på Vesuvius och på Capri. Sorrentområdet är mycket kuperat med backar och trappor. Det är viktigt att du tar med ett par bekväma och rejäla skor, väl ingångna och med låg klack och gummisula.

Boendet
Hotel Britannia erbjuder standardrum med utsikt mot trädgården eller havet för samma pris. Säg till vid bokningstillfället om du önskar havsutsikt då det är ett begränsat antal rum som erbjuds. Först till kvarn.  

Med reservation för ändringar.

Hotell/boende

Andra Rundresor

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg till Napoli, t/r
• Samtliga övernattningar
• TEMA-reseledare
• 7 frukostar
• 4 luncher
• 2 middag
• hotellskatt 14 euro person ingår

RESFAKTA

Dag 1

Flyg Skandinavien – Napoli/Capodicchino. Buss till Sorrento, ca 55 km. Sju övernattningar på hotell i Sorrento. Middag ingår.

Dag 2
Buss Sorrento - Termini – Sant Agata t/r, ca 23 km. Stadsvandring i Sorrento. Frukost och lunch ingår.

Dag 3
Buss Sorrento - Vesuvius – Pompeji, t/r ca 88 km. Besök på vulkanen Vesuvius. Vandring vid Pompeji, ca 2,5 km. Frukost och lunch ingår.

Dag 4
Buss Sorrento – hamnen t/r, ca 4 km. Båt Sorrento – Capri, lokalbuss på Capri. Besök i Anacapri med Axel Munthes villa. Frukost och lunch ingår.

Dag 5
Ledig dag. Frukost ingår.

Dag 6
Buss Sorrento – Neapel t/r ca 100 km. Sightseeing och promenad i Neapel. Besök på arkeologiska museet. Frukost och pizzalunch ingår.

Dag 7
Buss Sorrento – Amalfi – Ravello t/r, ca 90 km. Tid på egen hand i Amalfi. Frukost och middag ingår.

Dag 8
Buss Sorrento – Napoli/Capodicchino, ca 55 km. Flyg Napoli - Skandinavien. Frukost ingår.

Andra Rundresor